A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, melynek tömege felnőtt embernél elérheti az 1,2-1,5 kg-ot is. Nagy, és komplex anyagcsere-szervről van szó, így a szervezet belső egyensúlyának fenntartásában kiemelkedően fontos szerepet tölt be. Legfontosabb funkciói többek között az anyagcsere-folyamatok normális működésének támogatása, a rajta átfolyó vér méregtelenítése, keményítő tárolása, valamint számos létfontosságú fehérje termelés és raktározása.
A máj a hasüreg tetején, közvetlenül a rekeszizom alatt helyezkedik el, a test jobb oldalán. A máj alján találjuk a májkaput, amin keresztül belép a májartéria, a májkapuér és az idegek, valamint itt lép kilép a májvéna, nyirokér és az epevezeték.
A máj szerkezetileg 2 lebenyből áll, melyeket kívülről kötőszövetes tok burkol. Működési egysége a jellegzetes szerkezetű májlebenyke.
A máj egy igen sokrétű szerv. Energiát, glikogént raktároz, hogy ha szükséges, glükózzá átalakítva mozgósíthassa azt, mint tartalék tápanyag.
A test különböző anyagait a szervezet aktuális szükségleteihez mérten képes átalakítani, például glükózból és tejsavból lipidet szintetizál, vagy éppen lipidből szervezet által előállítható aminosavavakat készít. Jelentős szerepe van a fehérjeképzésben is, hiszen a májban alakul ki a plazmafehérjék jelentős hányada úgy, mint globulinok, albuminok,vagy a véralvadási fehérjék egy része.
A szerves anyagok lebontása során jelentős mennyiségű energia szabadul fel a máj sejtjeiben. A lebontás során –épp úgy, mint a többi testi sejtben-, a nitrogén tartalmú vegyületekből karbamid, és húgysav keletkezik, melyek ezután a veséken keresztül távozhatnak a szervezetből.
A szervezet számára káros anyagok átalakítása, a méregtelenítés szintén a májban zajlik.
Bár két külön szervről beszélünk, mégis egy anatómiai egységet alkotnak, hiszen az epe a máj alsó felszínéhez ízesülve tárolja a máj által kiválasztott epeváladékot, mely a zsírok emésztéséhez nélkülözhetetlen. Az epeváladék összetevői közül az epesavak a zsírok emulgeálását, szétoszlatását végzik. Fontos tudni, hogy az epeváladékot több mint 70%-ban víz alkotja, így ezért is kiemelten fontos, hogy elegendő mennyiségű vizet fogyasszunk. Kevés víz fogyasztása mellett, az epeváladék túlsűrűsödhet, és epekő alakulhat ki.
A máj betegségeit két csoportra oszthatjuk.
Az első csoportba tartoznak azok a betegségek, melyek a máj működési rendellései miatt alakulnak ki, mint például a májzsugor, vagy a májgyulladás. A másik csoportba tartoznak azok a betegségek, amelyek az epe gátolt elvezetése miatt alakulnak ki. Ilyen betegség az epekő is.
Májbetegségek kivizsgálása a Hepatológiai Központban!
Májat érintő problémák kezelése: Gasztroenterológiai problémák kezelése: Rendelés típusa: Rendelés helye: Mammut II. 5.em. Telefonszám: +36 30 141 4240 Téma szakértője
Dr. Németh Aliz
A menopauza sok nőnél kellemetlen tünetekkel jelentkezik, mint például a hőhullámok, a hangulatváltozás és igen gyakran a hízás. Ez utóbbi pedig nem csak esztétikai kihívást jelenthet, de az egészségre is kihathat, számos betegség kockázatát, így a zsírmáj kialakulásáét is növelve. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. a zsírmáj rizikófaktoraira és a változókorban lévő nők kivizsgálásának jelentőségére hívta fel a figyelmet.
A nem alkoholos zsírmáj a leggyakoribb krónikus májbetegség, ami egyre többeket érint világszerte. Mivel alapvetően életmód alapú betegségről van szó, a kezelés is erőteljesen épít az életmódváltoztatásra, amelynek alapjairól dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus beszélt.