A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, melynek tömege felnőtt embernél elérheti az 1,2-1,5 kg-ot is. Nagy, és komplex anyagcsere-szervről van szó, így a szervezet belső egyensúlyának fenntartásában kiemelkedően fontos szerepet tölt be. Legfontosabb funkciói többek között az anyagcsere-folyamatok normális működésének támogatása, a rajta átfolyó vér méregtelenítése, keményítő tárolása, valamint számos létfontosságú fehérje termelés és raktározása.
A máj a hasüreg tetején, közvetlenül a rekeszizom alatt helyezkedik el, a test jobb oldalán. A máj alján találjuk a májkaput, amin keresztül belép a májartéria, a májkapuér és az idegek, valamint itt lép kilép a májvéna, nyirokér és az epevezeték.
A máj szerkezetileg 2 lebenyből áll, melyeket kívülről kötőszövetes tok burkol. Működési egysége a jellegzetes szerkezetű májlebenyke.
A máj egy igen sokrétű szerv. Energiát, glikogént raktároz, hogy ha szükséges, glükózzá átalakítva mozgósíthassa azt, mint tartalék tápanyag.
A test különböző anyagait a szervezet aktuális szükségleteihez mérten képes átalakítani, például glükózból és tejsavból lipidet szintetizál, vagy éppen lipidből szervezet által előállítható aminosavavakat készít. Jelentős szerepe van a fehérjeképzésben is, hiszen a májban alakul ki a plazmafehérjék jelentős hányada úgy, mint globulinok, albuminok,vagy a véralvadási fehérjék egy része.
A szerves anyagok lebontása során jelentős mennyiségű energia szabadul fel a máj sejtjeiben. A lebontás során –épp úgy, mint a többi testi sejtben-, a nitrogén tartalmú vegyületekből karbamid, és húgysav keletkezik, melyek ezután a veséken keresztül távozhatnak a szervezetből.
A szervezet számára káros anyagok átalakítása, a méregtelenítés szintén a májban zajlik.
Bár két külön szervről beszélünk, mégis egy anatómiai egységet alkotnak, hiszen az epe a máj alsó felszínéhez ízesülve tárolja a máj által kiválasztott epeváladékot, mely a zsírok emésztéséhez nélkülözhetetlen. Az epeváladék összetevői közül az epesavak a zsírok emulgeálását, szétoszlatását végzik. Fontos tudni, hogy az epeváladékot több mint 70%-ban víz alkotja, így ezért is kiemelten fontos, hogy elegendő mennyiségű vizet fogyasszunk. Kevés víz fogyasztása mellett, az epeváladék túlsűrűsödhet, és epekő alakulhat ki.
A máj betegségeit két csoportra oszthatjuk.
Az első csoportba tartoznak azok a betegségek, melyek a máj működési rendellései miatt alakulnak ki, mint például a májzsugor, vagy a májgyulladás. A másik csoportba tartoznak azok a betegségek, amelyek az epe gátolt elvezetése miatt alakulnak ki. Ilyen betegség az epekő is.
Májbetegségek kivizsgálása a Hepatológiai Központban!
Májat érintő problémák kezelése: Gasztroenterológiai problémák kezelése: Rendelés típusa: Rendelés helye: Mammut II. 5.em. Telefonszám: +36 30 141 4240 Téma szakértője
Dr. Németh Aliz
Magyarországon hepatitisz A járvány van, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint az év első két hónapjában a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva hétszeresére nőtt a hepatitis A fertőzés gyanújával jelentett fertőző betegek száma. Milyen tünetek és körülmények esetén gyanakodhatunk a fertőzésre? Dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus válaszolt a kérdésre.
A nem-alkoholos zsírmáj az legelterjedtebb krónikus májbetegség, ami a nyugati világban a felnőttek közel negyedét érinti. A veszélye pedig nem csak abban áll, hogy ez a rendellenes májfunkciók vezető oka, de számos betegség önálló rizikófaktora is. Dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az ismertebb szövődményeken túl a stroke növekvő kockázatára és a megelőzés lehetőségére hívta fel a figyelmet.