A nem-alkoholos zsírmáj fő rizikófaktorai az elhízás és a cukorbetegség, amelyek következtében a májban jelentős mennyiségű zsír rakódik le. De miért baj ez? Miért kellene kezelni, ha nem fáj? Mi lehet a kezeletlen zsírmáj következménye? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus válaszolt a kérdésekre.
Amerikai adatok szerint a nem-alkoholos zsírmáj immár népbetegségnek számít, ugyanis a felnőtt lakosság 25%-át érinti. Amint a neve is mutatja, elsődleges hajlamosító tényezője maga az elhízás, de nem csak az elhízott személyeknél alakulhat ki. Erős rizikófaktora még a magas vérzsírszint, különösen a triglycerid emelkedett szintje – ami természetesen szintén összefüggést mutat a túlsúllyal. Kockázati faktor azonban még az inzulinrezisztencia, a magas vércukorszint és a 2-es típusú cukorbetegség. Ezen kívül vannak más hajlamosító tényezők is, mint például a magas koleszterinszint, a metabolikus szindróma, a policisztás ovárium szindróma, a pajzsmirigy alulműködés, az agyalapi mirigy alulműködése és az alvási apnoé.
Felmerülhet a kérdés, hogy ha ilyen sok ember él zsírmájjal, miért jelenthet ez problémát?
- Nem önmagában a zsírmáj jelenti a veszélyt, hanem a kezeletlenségből fakadó esetleges következmények – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus. - A felesleges zsír ugyanis beindíthat egy gyulladási folyamatot, utat nyitva az esetleges későbbi májgyulladásnak. Ha ez a májgyulladás sokáig fennáll, állandósul, a máj körül és a közeli erekben kialakulhat egy hegszövet. Ezt a fázist nevezzük fibrózisnak, amelynél a máj még normálisan működik. Ha azonban ebben a szakaszban sem történik kezelés, és évekig, évtizedekig folytatódik a hegesedés, zsugorodás, az igen súlyos állapothoz vezethet: a májcirrózishoz. Ilyenkor már jelentősen megnő a májelégtelenség és a májdaganat rizikója is.
Tehát akinél fennállnak a rizikófaktorok, mindenképpen érdemes részt venni egy máj szerkezeti vizsgálaton, hiszen a zsírmáj nem okoz tüneteket, így nem szabad megvárni, amíg igazán súlyossá válik az állapot. A vizsgálattól sem kell tartani, hiszen tulajdonképpen egy fájdalmatlan hasi ultrahang típusú eljárásról van szó, amellyel nem csak a máj zsírtartalma térképezhető fel, de az esetleges szerkezeti elváltozások is. Ebből az eredményből és a laborvizsgálat eredményéből már felállítható egy pontos diagnózis.
Ha megszületik a nem-alkoholos zsírmáj diagnózisa, a legfontosabb teendő a súlytöbblet leadása. A túlsúly tizedének leadása már csökkenti a májban felhalmozódó zsír mennyiségét és javít az állapoton! Ebben jelentős segítséget nyújthat az életmód orvoslás, ami nem csak a táplálkozásban, de a mozgásban és igény szerint a pszichés támogatásban is irányt mutathat. Emellett szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, bár nem konkrétan a zsírmáj karban tartásához, hanem a kapcsolódó problémák – kinél-kinél magas vérnyomás, vérzsírszint, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás – kezeléséhez. Egyes, igen súlyos májcirrózisos esetekben májátültetésre lehet szükség.
Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)
Májat érintő problémák kezelése:
Gasztroenterológiai problémák kezelése:
Rendelés típusa:
Rendelés helye: Mammut II. 5.em.
Telefonszám: +36 30 141 4240
További véleményekA doktornő végre komolyan vette a problémámat és kiderítette, hogy epés reflux okozta a panaszaimat. Nagyon sokat köszönhetek neki. Végül örülök, hogy nem adtam fel a keresést. :)
Magyarországon hepatitisz A járvány van, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint az év első két hónapjában a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva hétszeresére nőtt a hepatitis A fertőzés gyanújával jelentett fertőző betegek száma. Milyen tünetek és körülmények esetén gyanakodhatunk a fertőzésre? Dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus válaszolt a kérdésre.
A nem-alkoholos zsírmáj az legelterjedtebb krónikus májbetegség, ami a nyugati világban a felnőttek közel negyedét érinti. A veszélye pedig nem csak abban áll, hogy ez a rendellenes májfunkciók vezető oka, de számos betegség önálló rizikófaktora is. Dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az ismertebb szövődményeken túl a stroke növekvő kockázatára és a megelőzés lehetőségére hívta fel a figyelmet.