A nem-alkoholos zsírmáj olyan betegség, amely elsősorban túlsúlyos és elhízott embereket veszélyeztet, de dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus szerint megfelelő étrenddel és szükség esetén orvosi segítséggel kezelhető.
- Bár a zsírmájnak nincs jellegzetes tünete és sokszor csak véletlenül derül ki a jelenléte, mindenkinek, akinek több rizikófaktor van jelen az életében (elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, dohányzás) érdemes részt venni egy kivizsgáláson. A zsírmáj pontos diagnózisa, a zsírmennyisége mértékének maghatározása és a májszerkezeti átépülés felmérése egy speciális máj szerkezeti vizsgálattal tehető meg, ami egy fájdalommentes ultrahangos eljárás. Többek közt ez a vizsgálat lehet szükséges akkor is, ha már tünetek vannak, vagyis tompa fájdalom jelentkezik a has jobb oldalán, extrém fáradtság, gyengeség vagy megmagyarázhatatlan fogyás mutatkozik – hangsúlyozza Németh doktornő. – A későbbi, úgynevezett cirrózis stádiumának tüneteit már nem lehet nem észrevenni, hiszen a bőr és a szemfehérje sárgasága, a viszkető bőr és az ödémásodás olyan jelek, amelyek mindenképpen kezelést igényelnek. A zsírmáj kezelésében szerepet kaphatnak a gyógyszerek, ezt azonban mindenképpen egy életmódváltásnak is kísérnie kell. A mozgás és a megfelelő étrend szerepe döntő a súlyosbodás elkerülésében.
Zsírmáj esetén alapvetően olyan élelmiszereket kell korlátozni, amelyek hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz és növelik a vércukorszintet. Ezek nagy vonalakban az alábbiak:
A hozzáadott cukor tartalmú ételek magasan tartják a vércukrot és hozzájárulnak a máj zsírtartalmának növeléséhez. E tekintetben azonban nem csak az édességeket, cukros üdítőket érdemes visszaszorítani, de hozzáadott cukrot tartalmaznak többek közt a pékáruk, az készételek, a dobozos kávék, energiaitalok, stb. Nem csak a fehércukor, de minden más típusú cukor bevitelét is ajánlott minimalizálni.
Az alkoholfogyasztás természetesen elsőszámú rizikófaktora az alkohol zsírmájnak, de a nem alkoholos zsírmáj esetén is erősen kerülendő, a májra gyakorolt romboló hatása miatt.
Feldolgozott és finomított gabonák találhatók a fehér pékárukban, tésztákban, fehér rizsben. Mivel ezekből az élelmiszerekből eltávolították a rostokat, gyorsan emelik meg a vércukrot, ezért inkább burgonyával, zöldségekkel, teljes kiőrlésű gabonákkal helyettesítendők.
A túl sok sült és sós élelmiszer elsősorban a magas kalóriatartalom miatt veszélyes, hiszen az elhízás a zsírmáj leggyakoribb oka. A túl sok só helyettesítésére a fűszernövények ajánlottak, sütés helyett pedig érdemes főzni, párolni, olaj nélküli sütési technikákat választani.
A telített zsírsavak nagy mennyiségű bevitele minden szerv körül növeli a zsírmennyiséget, így a máj körül is. A zsíros bárány, sertés, és bármilyen zsíros hústípus éppen ezért kerülendő, ellenben a sovány húsok bátran fogyaszthatók. Az olajos hal is kivételek közé tartozik, ugyanis annak magas omea-3 tartalma nagyon hasznos a szív-érrendszernek.
- Tudni kell, hogy a zsírmáj kezelésére nincs specifikus gyógyszer, az elrendelt szerek elsősorban a kapcsolódó problémák – magas vérnyomás és vérzsírszint, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás – kezelésére hivatottak – ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Éppen ezért fontos, hogy a beteg és az orvos jó együttműködést alakítson ki annak érdekében, hogy az életmóddal is javíthatóak legyenek a kilátások. A megfelelő étrend mellett a rendszeres testmozgásra is figyelni kell. A heti legalább 150 perces, közepes intenzitású kardiomozgás (például gyors gyaloglás vagy biciklizés) akkor is javít a zsírmáj állapotán, ha nem jár fogyással. A rendszeres orvosi ellenőrzés pedig elengedhetetlen a folyamatok nyomon követéséhez.
Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)
Májat érintő problémák kezelése:
Gasztroenterológiai problémák kezelése:
Rendelés típusa:
Rendelés helye: Mammut II. 5.em.
Telefonszám: +36 30 141 4240
Magyarországon hepatitisz A járvány van, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint az év első két hónapjában a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva hétszeresére nőtt a hepatitis A fertőzés gyanújával jelentett fertőző betegek száma. Milyen tünetek és körülmények esetén gyanakodhatunk a fertőzésre? Dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus válaszolt a kérdésre.
A nem-alkoholos zsírmáj az legelterjedtebb krónikus májbetegség, ami a nyugati világban a felnőttek közel negyedét érinti. A veszélye pedig nem csak abban áll, hogy ez a rendellenes májfunkciók vezető oka, de számos betegség önálló rizikófaktora is. Dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az ismertebb szövődményeken túl a stroke növekvő kockázatára és a megelőzés lehetőségére hívta fel a figyelmet.